zaterdag 15 januari 2011

Château d'Yquem per glas

De beroemdste zoete witte wijn ter wereld, de Château d'Yquem, is in een aantal zorgvuldig geselecteerde Franse restaurants en bistro's in Parijs, Monaco en een paar mondaine skioorden in de Alpen voortaan ook per glas verkrijgbaar. 'Zo kan de consument een feestelijk moment uitkiezen zonder dat hij een hele fles moet kopen', aldus directeur Pierre Lurton.

Een fles van het jaar 2009, een absoluut topjaar, kost tegenwoordig al gauw 570 euro. En zelfs al betaal je voor één glas van deze godendrank in de Parijse nachtclub Castel Paris nog altijd 50 euro, dan scheelt dat toch een behoorlijke slok op de borrel. 'We merken een groeiende belangstelling bij onze jongere klanten', zegt Xavier Legrand, general manager van de club. 'Zij kennen Yquem van reputatie maar gingen tot nog toe meestal voor de wat goedkopere Sauternes. Nu kunnen ze deze mythische wijn per glas bestellen, ideaal bij een voorgerecht of als afzakkertje in de club, na het eten.' Als het experiment aanslaat, zullen later ook betere horecazaken in Londen, New York en Hong Kong volgen.

Dat Château d'Yquem zo'n dure wijn is, heeft alles te maken met het beperkte aanbod. Deze Bordeaux bestaat voor 80 procent uit sémillon-druiven en 20 procent uit sauvignon blanc. Door het aparte microklimaat van Sauternes ondergaan de druiven de 'edele rotting' die de wijn zijn unieke zoetheid verleent maar tegelijk de opbrengst bijzonder laag houdt, omdat zo goed als alle vocht uit de druiven verdwijnt.

vrijdag 14 januari 2011

Andrew Lloyd Webber wil voor 3 miljoen wijn laten veilen

De Britse componist Andrew Lloyd Webber wil in januari een deel van zijn indrukwekkende wijnkelder van de hand doen op een veiling in Hong Kong. De verkoop zou drie miljoen euro kunnen opbrengen, zo schat Sotheby's.

22 januari 2011 mogen kapitaalkrachtige wijnliefhebbers alvast noteren in hun agenda. Dan vindt de veiling van Webbers wijnen in Hong Kong plaats. Waarom daar? Omdat Aziatische verzamelaars meer en meer trek hebben in de betere wijn. Hong Kong is inmiddels de derde grootste veilingsite ter wereld na New York en Londen. Chinezen zijn vaste kopers van toploten kunst, juwelen en wijn.

In totaal zal Lloyd Webber 747 loten onder de hamer laten gaan, waaronder 21 kisten Château Mouton Rothschild 2005 en vier kisten Château Haut Brion 1989.

"Ik ben heel tevreden dat Sotheby's een deel van mijn dierbare wijnverzameling naar Hong Kong brengt", zegt Andrew Lloyd Webber. "Zeker omdat heel wat kenners zich tegenwoordig in Azië bevinden." Een deel van de collectie ligt opgeslagen in de kelders van Webbers huis uit de zestiende eeuw, laat Sotheby's nog weten.

donderdag 13 januari 2011

Wijnexperiment bij Spaanse baai

Bij de baai Plentzia, voor de kust van Noord-Spanje vindt een opmerkelijk wijnexperiment plaats. Hier liggen namelijk sinds kort 800 flessen wijn opgeslagen, om te onderzoeken of de smaak verbetert.

Duikers controleren iedere maand de situatie. Zij halen flessen naar boven voor onderzoek in het laboratorium. Volgens wijnschrijver Nicolaas Klei is vooral de lage temperatuur op de zeebodem bevordelijk voor de kwaliteit van de wijn. Dat zou betekenen dat je het experiment ook met wijnkoelkasten kan uitvoeren, met verschillende temperatuurinstellingen.

Bekijk voor meer informatie het NOS-filmpje over dit experiment of luister naar het telefoongesprek met Nicolaas Klei.

Bronnen: Nieuws.tv en NOS.nl

woensdag 12 januari 2011

Veilinghuizen profiteren van wijndrinkende Aziaten

Veilinghuizen profiteren van wijndrinkende AziatenVeilinghuizen hebben in 2010 wereldwijd voor meer dan 350 miljoen dollar (omgerekend 264 miljoen euro) aan wijn verkocht. Zij hebben geprofiteerd van de toenemende vraag in Azië. De verkopen hebben weer hetzelfde niveau bereikt als voor de recessie in 2007.
Volgens veilingdirecteur John Kapon van Acker Merrall & Condit is de omzet in Azië bijzonder robuust. Dit veilinghuis realiseerde dit jaar een totale omzet van 98,5 miljoen dollar. Kapon: "Hongkong heeft New York ingehaald als 's werelds grootste wijnveiling."

Acker Merrall & Condit verkocht voor 63,5 miljoen dollar aan wijn in Azië, een stijging van 206 procent ten opzichte van 2009. In New York werd een omzet behaald van 28 miljoen dollar, een stijging van 55 procent in vergelijking met vorig jaar. Veilinghuizen Sotheby's en Christie's boekten respectievelijk een omzet van 88 miljoen en 71 miljoen dollar. Hart Davis Hart verkocht voor 39,2 miljoen dollar, terwijl Zachy's Wine Auctions een omzet behaalde van 56,6 miljoen dollar.

"Aziatische kopers beginnen op nul", aldus Serena Sutcliffe, hoofd van Sotheby's International Wine Department. "Ze richten zich op de westerse leefstijl. Ze bouwen grote huizen en willen een wijnkelder. Het is een belangrijk onderdeel van het zakelijke en sociale leven."

Bron: Zibb.nl

dinsdag 11 januari 2011

Het geheim van madeirawijn

Nergens ter wereld wordt versterkte wijn zo gemaakt als op het eiland Madeira. Hoe wordt deze drank gemaakt?

Het eiland Madeira ligt in de Noord-Atlantische Oceaan, op ongeveer 500 kilometer ten westen van de Marokkaanse havenstad Casablanca. Hoewel het eiland tot Portugal behoort, is het een autonome regio. Het eiland is extreem vruchtbaar, voornamelijk door de vulkanische bodem, maar ook doordat in de vijftiende eeuw de uitgestrekte bossen op het eiland werden platgebrand om weiland voor het vee te creëren. De bodem zit daardoor zelfs nu nog vol potas.

De ligging van Madeira maakte van het eiland een belangrijke bevoorradingsplaats voor schepen die van Europa naar Amerika, Zuid-Afrika en India reisden. Door deze unieke ligging werden de madeirawijnen, die worden versterkt net als port en sherry, bekend over de hele wereld en het waren vooral de Britten die de verkoop ervan domineerden.

Een warm klimaat
Madeira is zeer bergachtig en de meeste wijngaarden liggen verspreid over de hellingen langs de noordelijke en zuidelijke kust. De wijngaarden zijn meestal aangeplant in pergolavorm, waarbij het bladerdek een hoog horizontaal afdak vormt. Daardoor kunnen tussen de wijnstokken nog andere gewassen worden verbouwd. De regen valt voornamelijk op de hoogste stukken en via kleine irrigatiekanalen wordt het water naar de lager gelegen droge delen van het eiland afgevoerd. Het klimaat op Madeira is warm en vochtig, met een gemiddelde jaarlijkse neerslag van 640 mm per m². Door dit vochtige klimaat heeft de wijnbouw veel last van schimmelziekten.

Unieke druivenrassen
Voor madeirawijn worden vijf unieke druivenrassen gebruikt. Basismadeira van de laagste soort, die vaak gebruikt wordt in de keuken om er sausen mee te maken, wordt gemaakt van het rode druivenras tinta negra mole. Dit druivenras is het meest aangeplante op het eiland en het geeft zoete, bleekrode wijn van lage tot middelmatige kwaliteit.

De andere vier druivenrassen, alle vier wit, worden de ‘nobele’ druivensoorten genoemd, omdat de beste madiera’s ervan worden gemaakt: sercial, verdelho, boal of bual (de Engelse benaming) en malvasia of malmsey.

Sercial geeft de droogste en bleekste wijnen met de hoogste zuurgraad en is vooral aangeplant op de hoogste hellingen langs de noordkust. Verdelho vindt men vooral op de lagere hellingen langs de noordzijde van het eiland. De wijnen zijn halfdroog en hebben uitgesproken aroma’s van steenfruit. Boal groeit vooral op het zuidelijk deel van het eiland. De wijnen zijn halfzoet, vrij donker van kleur en ze hebben vaak een uitgesproken aroma van koffie. De zoetste madeira wordt gemaakt van de malvasia, die voornamelijk op de warmste plaatsen langs de zuidelijke kusten wordt verbouwd. Typisch voor alle nobele madeirasoorten is een hoog zuurgehalte, een zoete afdronk en rokerige aroma’s van karamel.

Verhitten
Nergens ter wereld wordt versterkte wijn zo gemaakt als op Madeira, behalve dan in sommige streken in Australië. Meestal wordt hierbij de gisting gestopt door het toevoegen van alcohol, waardoor de wijn zoet blijft. Die versterkte wijn wordt dan op een heel speciale wijze langdurig verhit. Dit proces noemt men ‘estufagem’. De topwijnen gaan gedurende vele jaren - soms voor decennia - in eikenhouten vaten en worden op zolder, onder een metalen dak vlak onder de zon, bewaard. De tussenkwaliteit-wijnen worden in eikenhouten vaten gedurende een drietal maanden in een warmkamer of ‘estufa’ gezet met een temperatuur tussen 30 en 40°C. De laagste kwaliteit gaat in grote roestvrije tanks (vaak in dezelfde ruimte) en wordt enkele weken bewaard tussen 40 en 50°C.

Jonge en oude madera
De regels voor gerijpte madeira zijn eenvoudig en doorzichtig. Kwaliteitsmadeira heeft op het etiket altijd een van de volgende benamingen: 3, 5, 10 of 15 Years Old. Met deze verschillende periodes komen verschillende benamingen overeen: ‘Finest’ betekent 3 jaar, ‘Reserve’ is 5 jaar oud, ‘Special Reserve’ 10 jaar en ‘Extra Reserve’ 15 jaar. Een Madeira met een specifiek jaar op het etiket - een Vintage Madeira, dus - moet gemaakt zijn van een van de vier nobele druivenrassen en natuurlijk van één jaar. Hij moet ten minste gedurende 20 jaar op eikenhouten vaten gerijpt zijn.

Grote madeira is een wijn die tot in de eeuwigheid kan bewaard worden. Zelfs een open fles kan men zeer lang houden, tot meerdere tientallen jaren. De wijn zal niet slecht worden.

bron: Knackweekend

maandag 10 januari 2011

Europese wijn komt India niet in

Foto: Tony le Duc (By the Grape)
De alcoholmarkt in India groeit explosief. Vooral wijn wordt steeds populairder. Volgens onderzoeksbureaus zien hoogopgeleide twintigers en dertigers deze drank als hét lifestyleproduct van het komend decennium. In grote steden als Delhi en Mumbai hebben goede restaurants een uitgebreide wijnkaart en worden de wijnclubs druk bezocht. Bovendien staat in de Indiase kranten dat wijn gezond is. Indiase wijnproducten spelen gretig in op de toenemende vraag, waarbij zij het rijk zo goed als alleen hebben. Op buitenlandse wijn heft India namelijk een bijzonder hoge importbelasting.

De wijnproductie in India groeit in recordtempo. Zo steeg de omzet van Sula Wines, een van de grootste Indiase wijngaarden, voor de economische crisis met bijna 40 procent per jaar. Dit jaar verwacht het wijnhuis een stijging van 35 procent. Maar liefst 90 procent van Sula’s wijnen is bestemd voor de Indiase markt, 10 procent gaat naar landen als Japan, Duitsland en Engeland. Ook de Nederlandse markt wordt momenteel onderzocht. Er worden vooral (iets te) zoete wijnen gemaakt omdat Indiërs daar het meest van houden. Volgens chef wijnmaker Ajoy Shaw van Sula Wines moeten zij ‘goede wijn nog leren drinken’.

De toenemende populariteit van Indiase drank leidt tot frustraties bij de Europese producenten. In het Westen krijgen zij steeds meer concurrentie van de Indiërs, maar op de Indiase markt staan zij buitenspel door de hoge importbelastingen. De Nederlandse export van wijn, bier en sterke drank naar India is daardoor vrijwel nihil. De EU wil dat India de belastingen verlaagt, maar het land gaat hier vooralsnog niet mee akkoord. ‘Niet eerlijk’, aldus een woordvoerder van de European Spirits Organisation. India en de EU praten al langer over een vrijhandelsverdrag, maar de onderhandelingen schieten niet op. De organisatie hoopt dat het verdrag er in 2011 ligt.

Heineken heeft besloten om niet op het verdrag te wachten. Begin 2011 brengt de bierproducent lokaal gebrouwen Heineken op de Indiase markt. De bierconsumptie in India is nu nog laag; 1,3 liter per persoon per jaar. Nederlanders drinken gemiddeld 75 liter per jaar. Heineken ziet een groeimarkt en heeft een aandeel gekocht in United Breweries Limited, dat 48 procent van de Indiase biermarkt in handen heeft. Daarmee voldoet Heineken aan de eis van de Indiase overheid om samen te werken met een Indiase partner en omzeilt het de importtax door lokaal bier te brouwen.

Bron: Depers.nl

zondag 9 januari 2011

Cru Artisan van stal

Het houdt maar niet op in Frankrijk. Nu heeft de Chambre d’Agriculture weer besloten de ‘cru artisan’ nieuw leven in te blazen. Volgend jaar zou die aanduiding zelfs met terugwerkende kracht tot 2001 op het etiket moeten, vindt de Chambre. De kans is groot dat die actie succes heeft. Want de Franse overheid ziet er wel iets in.

Nooit van gehoord? Ken uw klassieken, zeggen ze dan in Bordeaux. Want de ‘cru artisan’ bestaat al anderhalve eeuw. En sinds 1868 is deze aanduiding ook geboekstaafd in de wijnbijbel ‘Bordeaux et ses vins’ van Cocks & Féret. In 1994 kreeg deze classificatie Europese erkenning. En sinds 2006 mogen 44 wijngoederen ‘cru artisan’ op het etiket zetten. Dat geldt voor nog geen 350 hectare in de Médoc, de Haut-Médoc en de zes gemeentelijke appellations Listrac, Moulis, Margaux, Saint Julien, Pauillac en St.Estèphe.
In feite gaat het bij de cru artisan om wijnen die beter zijn dan de instap-categorie, maar niet goed genoeg voor de classificatie cru bourgeois. Wachtkamerwijnen dus, afkomstig van familiebedrijven die alles zelf doen, van wijngaardbeheer tot en met de botteling.Er is nog niets bekend over de manier waarop de keuring voor deze classificatie verloopt. Maar lessen uit het recente verleden rondom de cru bourgeois hebben geleerd dat de oude methoden vaak bronnen van conflicten zijn.

bron: wijnwijs.eu