zaterdag 1 januari 2011

Wijnkurk-promotie

Je zou zeggen dat die kurk-jongens met een promotiebudget van miljoenen wel iets beters zouden kunnen ‘scheppen’ dan deze dubbelzinnige video met doorzichtige woordspelinkjes. Maar ze vinden het blijkbaar de ‘vondst’ van het jaar. Wedden dat de schroefdop-heren bij Stelvin het sneller, beter en beschaafder kunnen?

Klik hier om de video te bekijken.

Zorgen om Franse wijn

Ziet het er nu echt zo zorglijk uit voor Franse wijnen of overdrijven de wijnboeren om snel hulp van de overheid af te dwingen? Onze Duitse collega’s togen naar een bekende Parijse wijnsalon om het de producenten zelf te vragen. Zuid-Frankrijk is binnenkort te warm. De stokken krijgen te weinig vocht en de opbrengsten nemen af. In Châteauneuf-du-Pape stijgt het alcoholgehalte al onrustbarend. En intussen lachen de Britten in hun vuistje. Nog een jaar of tien verder en daar heerst een ideaal Bordeaux-klimaat. Zie wat onze collega’s erover registreerden. Klik hier.

vrijdag 31 december 2010

Wanneer wijnen kunnen ‘ouderen’

Kijk niet naar het aantal punten van wijngoeroes als je het bewaarpotentieel van een wijn probeert in te schatten. Die ‘vintage ratings’ zijn daarvoor geen betrouwbare indicator. Vindt wijnexpert Paul Gregutt, auteur van Washington Wines & Wineries. Welke aanwijzingen daar wèl voor zijn, lees je in de nu volgende column:

How to know whether a wine is age-worthy? That depends on a lot of factors, including the grape varietal, the winemaker and the conditions under which it is aged. One sure way to find out if a wine has aged well is to drink it. And recent tastings confirm that even Washington whites can hold up.


I've been collecting and cellaring wines long enough now that the inevitable "vintage creep" has caught up with me. Wine cellars, like gardens, need constant weeding or they will be overrun with things gone to seed. Worse yet, wines have a finite — though unpredictable — life span. Casting my eyes around my cellar recently I gloomily concluded that I was in danger of breaking one of my personal cardinal rules, which states (with apologies to Orson Welles), "I shall drink no wine after its time."


Though I do not keep a close watch on individual wines, I have a pretty good handle on the general aging curves of the types of wines I collect. As a large portion of the cellar is devoted to producers from Washington and Oregon, I want to time my tastings of older wines so that they still have a bit of youthful juice in them, yet are far enough along to show how specific varietals and vintages react over time. If I open a bottle and it's dead or over the hill, it's a wasted opportunity and an insult to what may have once been an excellent wine.


So in recent months I've popped aged corks with gleeful abandon. And I've been very pleased at what I've found. Washington's rieslings and sweet white wines, given their racy acidity, can last for decades. This state's red wines in general, and Oregon's pinots in particular, develop beautifully over a decade or more, provided that they were initially well-made and balanced. Aging a flawed wine won't fix the flaws, though with bottle age some tight, tannic reds do soften up and broaden their flavors.


It's to be expected that cabernet sauvignon and cab blends with small amounts of cab franc, merlot, petit verdot and/or malbec will be the most ageworthy, and they often are. But Washington merlots, which I have long believed are the best in the country on a price-to-quality basis, turn out to be bona fide agers as well. Merlots from Andrew Will, Columbia Crest (reserve), Fielding Hills, Forgeron, Leonetti, Woodward Canyon, Quilceda Creek, Walla Walla Vintners, L'Ecole, Long Shadows (Pedestal), Seven Hills, Sineann (Champoux), Canoe Ridge, Northstar, Soos Creek and Abeja have proven or anticipated life spans of at least a decade, and likely longer.


What might be the aging potential of more recently planted varietals? Not many producers can pull out a 10-or more-year-old syrah. But what few I've tasted suggest that it may rival cabernet for longevity — provided it was not over-ripened or bottled with extremely high pH. A real surprise is sangiovese. Walla Walla Vintners opened a 10-year vertical tasting of their sangioveses a few weeks ago, and it was the oldest, from 1999, that stole the show.


Some consumers look to vintage ratings (done by most of the major publications and wine newsletters) for guidance as to the ageworthiness of their wines. This is not a reliable indicator. Such ratings are inevitably generic, and cannot take into account the variability of specific vineyard sites and producers. Sometimes a vintage that seems less than stellar at the outset turns out to be more ageworthy than the vintage that has immediate appeal.


Furthermore, bad vintages have all but disappeared due to modern viticulture, and Washington (more so than Oregon) is blessed with reliably dry weather through harvest. For guidance, look to the track record of the producer, the type of grape or blend, cellar notes on the winery website or community tasting notes such as on CellarTracker. And if in doubt, drink up!

Bordeaux op z'n Best 2010

Nadat door een professionele jury uit 300 Bordeauxwijnen een selectie is gemaakt is er nu een handig digitaal boekje beschikbaar waarin deze wijnen zijn opgenomen.

Klik hier voor het overzicht.

Château d'Yquem per glas

De beroemdste zoete witte wijn ter wereld, de Château d'Yquem, is in een aantal zorgvuldig geselecteerde Franse restaurants en bistro's in Parijs, Monaco en een paar mondaine skioorden in de Alpen voortaan ook per glas verkrijgbaar. 'Zo kan de consument een feestelijk moment uitkiezen zonder dat hij een hele fles moet kopen', aldus directeur Pierre Lurton.

Een fles van het jaar 2009, een absoluut topjaar, kost tegenwoordig al gauw 570 euro. En zelfs al betaal je voor één glas van deze godendrank in de Parijse nachtclub Castel Paris nog altijd 50 euro, dan scheelt dat toch een behoorlijke slok op de borrel. 'We merken een groeiende belangstelling bij onze jongere klanten', zegt Xavier Legrand, general manager van de club. 'Zij kennen Yquem van reputatie maar gingen tot nog toe meestal voor de wat goedkopere Sauternes. Nu kunnen ze deze mythische wijn per glas bestellen, ideaal bij een voorgerecht of als afzakkertje in de club, na het eten.' Als het experiment aanslaat, zullen later ook betere horecazaken in Londen, New York en Hong Kong volgen.

Dat Château d'Yquem zo'n dure wijn is, heeft alles te maken met het beperkte aanbod. Deze Bordeaux bestaat voor 80 procent uit sémillon-druiven en 20 procent uit sauvignon blanc. Door het aparte microklimaat van Sauternes ondergaan de druiven de 'edele rotting' die de wijn zijn unieke zoetheid verleent maar tegelijk de opbrengst bijzonder laag houdt, omdat zo goed als alle vocht uit de druiven verdwijnt.

bron: nieuwsblad.be

donderdag 30 december 2010

Opgedoken oude champagne nog prima drinkbaar

Van de eerder dit jaar op 55 meter diepte van de bodem van de Oostzee opgedoken partij champagne (168 flessen) zijn onlangs twee flessen geopend om experts de kans te geven de status van deze zo lang diep onder water gelegen champagne vast te stellen, alvorens een deel van de partij bij opbod geveild zal gaan worden om.... inderdaad: de Finse staatskas te spekken, zo heeft de regionale regering van het Finse eiland Åland bekend gemaakt.

Mogelijk gaat het hier om de oudste drinkbare champagne ter wereld. Duikers vonden de flessen de voorbije zomer in een wrak voor de kust van de gemeente Föglö op Åland, dat ligt tussen de kusten van Finland en Zweden. Er kon vooralsnog niet worden vastgesteld om welk schip het gaat en wanneer het verging.
Volgens laboratoriumonderzoek gaat het om champagne van de merken Veuve Clicquot en Juglar, die waarschijnlijk tussen 1805 en 1829 gemaakt werd. Champagne-expert Richard Juhlin mocht al van twee flessen proeven. 'Heerlijk', riep de Zweed uit, die naar eigen zeggen al 7.000 verschillende champagnes proefde.

woensdag 29 december 2010

Mineraliteit

Hier treft u een interessant artikel aan over mineraliteit, zojuist verschenen in Perswijn.

(Wanneer het u niet lukt om het artikel direct te openen, dan moet u het eerst opslaan - rechter muisknop, Doel opslaan als...- en daarna pas openen.)

Guerillawijn

bron: zestz.nl

Tegelijk met punk- oftewel guerrillamedia als Wikileaks en Openleaks - is guerrillafood bezig aan een opmars. Zo verhaalde wijnschrijver Harold Hamersma vorige week in HP|De Tijd van een wijn die door de importeur liefkozend als ‘guerrillawijn’ wordt omschreven.

Hamersma: ‘Deze Bodegas Puelles tinto is namelijk het resultaat van een volstrekt illegale operatie. In plaats van door te draaien of aan een handelaar te verkopen, maakt wijnmaker Jésus Puelles Fernández van zijn surplus aan tempranillo eerst gewoon keurig rioja, stopt dat in een tankauto en rijdt het de grens van de streek over, om het daar zelf als vino de mesa te bottelen. Dan heeft-ie tenminste zicht op wat er met zijn troetelkindjes gebeurt en ontvangt hij toch nog altijd meer dan wanneer het als bulk wordt verkocht.’


Vervolgens constateert Hamersma dat de bewuste guerrillawijn regelrecht in mijn What (not) to eat 2011 zou passen. Immers, in dit stijlboek voor foodtrends doe ik de bewering: ‘food=punk’. Waarmee ik doel op een naar de punk uit de jaren zeventig verwijzend anarchisme onder bijvoorbeeld kleinschalige foodproducenten. Zij ageren vooral tegen de ‘Brusselse’ voedselregelgeving die smaak en traditionele spijsbereidingen om zeep helpt en eetgrootmachten in het zadel houdt. Het antwoord van de anarchoproducenten op dergelijke knellende regelgeving is simpel: Do It Yourself, make your own rules! Niet toevallig precies hetzelfde antwoord als punks destijds formuleerden op de overgereguleerde westerse maatschappij. Met deze mentaliteit is eten dan ook aanbeland in zijn eigen punkperiode, waarbij de illegaliteit niet wordt geschuwd als het erom gaat een optimaal product te creëren zonder enige concessie aan smaak, kwaliteit en/of prijs. De DIY-guerrillawijn van Jésus Puelles Fernández is daarom inderdaad een goed voorbeeld van de huidige punkhouding in food. En lekker, bovendien.

dinsdag 28 december 2010

‘Beste’wijnbar

Waar tref je de beste wijnbar in de wereld? Daarover zijn de meningen verdeeld. Maar er zijn proevers die volhouden dat je daarvoor in Moskou moet zijn. Waarom? Omdat er nauwelijks een uitgebreider aanbod van wijnen per glas mogelijk is, vindt de man achter het Amerikaanse wijnblog Vinography. Een paar landen vindt hij mager vertegenwoordigd en de prijzen soms exorbitant. Maar er is keuze en er zijn ongekend veel mogelijkheden. Daarom dus.

I like wine bars. I wish there were more of them around when I was single and had the energy to go out and spend hours on the town with friends. These days I don't get to visit many, thanks to the crazy day job and the little one at home. But if I do end up having a drink after work, chances are, you'll find me at a local San Francisco wine bar, with several glasses in front of me.

Right now, however, the wine bar I want to visit most in the world is in Moscow.

Why? Because I've never seen a wine bar that has a better selection of wines by the glass. Anywhere.

My friend Bert Celce went to Russia recently, and wrote an article about it, but I didn't notice the wine list until my friend Jack who runs the web site Fork and Bottle sent me a note about it being, well, the best wine bar in the Universe.

If you're a wine lover, take a gander at this list, and what you can get by the glass. (I've run the list through Google translate so some of the text on the side is in English). The prices range from moderate ($12 a glass) to pricey ($96 a glass), but the selection of more than 200 wines is purely unbelievable.

Here are a few highlights:

SPARKLING
NV Jacques Selosse Blanc de Blancs "Initial" Brut Champagne, France
2002 Louis Roederer Cristal Champagne, France
1997 Diebolt-Vallois Brut Blanc de Blancs Champagne, France
1991 Philipponnat Sublime Reserve Demi-Sec Champagne, France
2007 Bellavista Franciacorta "Curtefranca", Italy

WHITE
1994 Pascal Bouchard Chablis Grand Cru "Vaudesir", Burgundy, France
2003 Vincent Girardin Corton-Charlemagne Grand Cru Burgundy, France
1996 Domaine Antonin Guyon Meursault Premier Cru "Le Charmes Dessus" Burgundy, France
2001 M. Chapoutier Hermitage Blanc 'Shante-Alouette' Rhone, France
2004 Didier Dagueneau Pouilly-Fume 'Pur Sang', Loire, France
2003 Nicolas Joly Coulee de Serrant, Loire, France
2004 Miani Sauvignon Blanc, Friuli, Italy
2001 Valentini Trebbiano D'Abruzzo, Italy
2000 Benanti Pietramarina, Sicily
2002 Weingut Brundlmayer Riesling 'Alte Reben' Zobinger Heiligenstein, Germany
2001 Giaconda "Nantua les Deux" Chardonnay, Australia

RED
1996 Chateau Beausejour-Becot. St. Emilion, Bordeaux, France
1996 Domaine de L'Eglise Bordeaux, France
2000 Chateau Calon Saint-Emilion, Bordeaux, France
2005 Domaine du Pégaü Châteauneuf-du-Pape "Cuvée Réservée", Rhone, France
2002 Nicolas Potel Clos de Vougeot Grand Cru Burgundy, France
1996 J. Raphet Clos de Vougeot Grand Cru Burgundy, France
1998 Faiveley Corton Clos de Cortons Burgundy, France
2001 J. Grivot Vosne-Romanee Burgundy, France
1992 Chapoutier Hermitage Le Pavillon, Rhone, France
2000 Poggio di Sotto Brunello di Montalcino, Italy
1998 Cerbaiona Brunello di Montalcino, Italy
1999 Feudi di San Gregorio Serpico, Campania, Italy
1994 Ornellaia Masseto, Toscana, Italy
2005 Prunotto Barolo "Bussia," Piedmont, Italy
1998 Masi Amarone della Valpolicella, Compolongo di Torbe, Italy
2000 Masciarelli Montepulciano D'Abruzzo Villa Gemma, Italy
2003 Jermann Pignacolusse, Friuli, Italy
1997 J. Drouhin Pinot Noir "Lauren," Oregon
2003 A. Palacios Les Terrasses, Priorat, Spain
1999 Vina Mayor Secreto Reserva, Ribera del Duero, Spain

I'd call any wine bar that had even half of these wines by-the-glass a world-class destination. Granted, the list is a little weak when it comes to California, Spain, South Africa, Australia, New Zealand, and Austria and Germany. But it's all relative. And yes, paying $55 a glass for a 2005 Prunotto Barolo is a bit excessive. But the point is that you can if you want to.

Actiecomité Bordeaux eist contributie terug

Een actiecomité van wijnboeren in Bordeaux (Le Comité d'action des Vignerons de Bordeaux) eist dat het Comité l'Interprofession des Vins de Bodeaux (CIVB) de verplichte contibutie van de laatste vijf jaar terugbetaalt.
De wijnboeren vinden dat de brancheorganisatie op twee belangrijke punten heeft gefaald: de promotie van bordeauxwijn en de regulering van de markt. Bovendien zouden de wijnboeren geen enkele inspraak hebben in het beleid, terwijl 75% van het budget van het CIVB uit contributiegeld bestaat.

Steeds meer CIVB-leden zijn van mening dat de organisatie niet in hun belang werkt. Omdat er niet naar de wijnboeren wordt geluisterd was het volgens het actiecomité noodzakelijk om naar de rechter te stappen.

Bron: Decanter.com

Wijn kopen via de webcam

Restaurant 't Schulten Hues
Restaurant 't Schulten HuesSterrenrestaurant ’t Schulten Hues in Zutphen heeft als eerste een gastronomische webshop met videoconferencetechniek geopend. Klanten kunnen op afstand, via de webcam, persoonlijk advies krijgen over wijn en delicatessen.

Wijnsites met chatfuncties bestaan al langer, maar online advies via een videoconferentie is nieuw. Volgens directeur Gerband Pot van Crystal Park New Media, het bedrijf dat de benodigde apparatuur en software installeerde, is het nog een experiment. "Het is voor ons ook nieuw", aldus Lisette Geerdink, die de zakelijke klanten voor het restaurant via de webcam te woord gaat staan.

Als het aan Pot ligt, komen er volgend jaar zelfs live webcasts van wijnproeverijen. Deelnemers kunnen dan thuis 'meeproeven'. Zij krijgen vooraf een proefpakket met wijnen, gerechten en ingrediënten opgestuurd.

De webshop van ’t Schulten Hues is onderdeel van een bestaande fysieke winkel. Gaat dat wel werken als de verkoper ook nog klanten in de winkel zelf moet helpen? “Dat is niet anders dan in een normale winkel”, zegt Pot. “Daar moet je soms ook even op je beurt wachten.”

Bron: Sprout.nl

maandag 27 december 2010

Drakenwijn doet het…

Wie in China geld met wijn wil verdienen doet er slim aan daar etiketten met een Chinese uitstraling op te plakken. Zo blijkt dat wijnen met een drakenschip op het label daar zeer gevraagd zijn. Franse premiers grands crus classés zijn daar al bijna niet meer tegen begrijpelijke prijzen te koop. En nu zitten ook de lager gerangschikten in de lift. Daar zorgen handelaren voor, die die wijnen steeds nadrukkelijker in beeld brengen als een kwalitatieve keuze tegen een redelijke prijs. Maar die is intussen ook al weer verdubbeld als gevolg van de opgewekte vraag. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ‘super seconds’, de tweede wijnen van vooraanstaande châteaux uit de Bordelais. Maar ook wijnen als die van Beychevelle, die al zo’n drakenetiket heeft, en Lynch Bages lopen in China buiten verwachting. Verder is in beeld: Cos d’ Estournel. Zelfs voor de (mindere) jaargang 2007 worden exceptionele prijzen gevraagd. Een andere succesvolle verkoopmethode in China is intensief contact met eindverbruikers, waardoor het imago van het leverende château snel kan worden versterkt.

zondag 26 december 2010

Sloveen wil onderwater wijnkelder bouwen

De mousserende wijn die 6 maanden op de bodem van de Adriatische zee heeft gelegen heet Poseidon. Tuurlijk Poseidon. Want Poseidon zelf zorgt voor de remuage. € 120-130 voor een fles. Nu al wil deze Sloveen een onderwater wijnkelder gaan bouwen.