zaterdag 8 januari 2011

Sotheby's veilt wijncollectie van Andrew Lloyd Webber

Sotheby's veilt wijncollectie van Andrew Lloyd WebberSotheby’s Hongkong veilt op 22 januari 2011 de wijncollectie van Andrew Lloyd Webber. Deze Engelse componist is beroemd van composities als The Phantom of the Opera, Jozef en de Amazing Technicolor Dreamcoat, Evita en Cats.

Andrew Lloyd Webber is een toegewijde verzamelaar van zowel kunst als wijn. In de loop der jaren heeft hij dan ook een indrukwekkende wijncollectie opgebouwd. In totaal komen er uit deze collectie 748 lots onder de hamer met een verwachte opbrengst van US$ 2.8 - 4.1 miljoen in totaal.

Bron: persbericht Sotheby's

Hubrecht Duijker noemt zich voortaan 'vinpressionist'

Hubrecht Duijker: 'vinpressionist' Hubrecht Duijker heeft als voornemen om zichzelf voortaan 'vinpressionist' te noemen in plaats van 'wijnschrijver'. ‘Immers, met woorden schilder ik impressies van wijnen, wijnstreken en wijnbouwers. De term is ook zwieriger, kleurrijker, origineler, treffender dan die van wijnschrijver - en meteen internationaal. Bovendien, maar dit terzijde, ben ik een groot bewonderaar van Monet, Renoir en de andere impressionisten. Zou het trouwens niet leuk zijn als de gezamenlijke wijnpublicisten zich 'de vinpressionisten' gaan noemen?’

Zo'n veertig jaar geleden bedacht Hubrecht voor zijn beroep het begrip ‘wijnschrijver’ en in 1974 introduceerde hij het -inmiddels door Van Dale opgenomen- woord ‘vinoloog’.

Naast zijn lang lopende wijncolumn in Het Financieele Dagblad is Hubrecht Duijker druk doende met zijn maandelijks geactualiseerde website www.hubrechtduijker.com. Deze werd in 2010 zo’n 2,5 miljoen keer bezocht, twee à drie keer zoveel als in 2007 (het eerste volledige beginjaar). Via deze site werd, in samenwerking met By the Grape, onder andere de protestactie tegen de ‘bubbeltaks’ (de buitensporig hoge accijns op vol mousserende wijnen) gestart, wat resulteerde in een officiële bubbelpetitie.

Hubrechts recentste boek, De Duizend van Duijker, ontving onlangs van de internationale organisatie Gourmand World Awards de distinctie ‘Beste Nederlandse wijnboek’. Dit betekent tegelijk dat het meedingt naar de titel ‘Beste wijnboek ter wereld’. Het winnende wijnboek wordt begin maart bekend gemaakt.

vrijdag 7 januari 2011

Okura opent 'Serre Restaurant, inspired by Ciel Bleu’

Hotel Okura Amsterdam opent op de eerste maandag van het nieuwe jaar haar vierde restaurant: ‘Serre Restaurant, inspired by Ciel Bleu’. In dit nieuwe restaurant kan een breed publiek kennis maken met de basis van Ciel Bleu’s keuken. Het restaurant biedt geserveerd ontbijt, lunch en diner. Onno Kokmeijer, Executive Chef & Manager Ciel Bleu: ‘We willen onze gasten meer keuze bieden. In Ciel Bleu kan men uitgebreid dineren, maar in Serre Restaurant kunnen gasten nu ook terecht voor een zakelijk geserveerd ontbijt of een snelle lunch’. Marc van der Tang, voorheen werkzaam als Sous Chef bij Ciel Bleu, is Chef de Cuisine van Serre Restaurant. Onder zijn leiding laat de keukenbrigade zich inspireren door het Ciel Bleu restaurant. Een selectie van Ciel Bleu’s signatuurgerechten van de afgelopen jaren wordt in een nieuw jasje gestoken. De kaart bevat zowel klassiekers als innovatieve gerechten en vormt een internationale smeltkroes van verschillende gerechten.

De kwaliteit en uitvoering zijn in de stijl van Ciel Bleu, op een luchtige wijze gepresenteerd. Hierdoor kan een breed publiek kennis maken met de basis van Ciel Bleu’s keuken. Naast Serre Restaurant heeft Hotel Okura Amsterdam drie andere restaurants. Het Franse Ciel Bleu Restaurant is sinds 2007 bekroond met twee Michelinsterren. Het traditioneel Japanse specialiteitenrestaurant Yamazato is sinds 2002 bezitter van een Michelinster. Teppanyaki Restaurant Sazanka bracht onlangs het eerste Nederlandse Teppanyaki receptenboek uit. In Le Camelia wordt een ontbijtbuffet geserveerd. Daarnaast beschikt het hotel over een culinair centrum ‘Taste of Okura’, waar Okura’s chefs kookworkshops geven.

Ciel Bleu vertrouwd op de betrouwbaarheid van EuroCave. De wijnen bij Okura worden namelijk geserveerd uit EuroCave wijnkasten. Kijk voor professionale wijnkasten EuroCave-Professional.nl. Het restaurant is dagelijks geopend van 07:00 tot 23:00 uur. Men kan reserveren via serre@okura.nl  of 020 6787 450.

donderdag 6 januari 2011

Vour uw agenda: Vinexpo!

Het lijkt nog ver weg, maar de aankomende Vinexpo vindt plaats van 19 t/m 23 juni 2011 in Bordeaux. Voor iedereen die werkzaam is in de wijn- en gedistilleerdbranche is een bezoek aan de grootste internationale vakbeurs een must: grote én kleine wijnimporteurs, supermarkten, sommeliers, slijters... U ontmoet er nieuwe en bestaande leveranciers, en krijgt een visie op de wijnbranche van morgen.

Zeldzame wijn ontdekt

Bern’s Steakhouse klinkt niet bepaald chique. Eerder als een vreetschuur waar je flinke lappen vlees kunt wegwerken. Het in Tampa, Florida, gelegen restaurant is echter meer dan de naam doet vermoeden. Ja, je kunt er inderdaad flinke steaks bestellen, maar je kunt er ook heerlijke andere gerechten nuttigen, zoals kreeft, schaal- en scheldieren, foie gras, kaviaar en vele gerechten bereid met truffel. Het is één van de beste restaurants van de Verenigde Staten. Maar wat pas echt bijzonder is aan dit restaurant, is de enorme wijncollectie en een heel bijzondere ontdekking die daar onlangs werd gedaan door een van de sommeliers.

Bern's Steakhouse beschikt over de grootste restaurant wijncollectie ter wereld met bijna 500.000 (!) flessen. Om dit allemaal goed bij te houden werken drie sommeliers fulltime in Bern’s. Het is dan ook geen verrassing dat de sommeliers zo af en toe een verborgen schat ontdekken in de wijnkelder van het restaurant. Maar senior sommelier Eric Renaud zegt dat hij nog nooit een schat heeft ontdekt zoals die ene die hij een paar maanden geleden ontdekte.

“Ik zag deze fles op zijn kant liggen, op de verkeerde manier opgeborgen met een paar flessen ervoor. Dus ik haalde die flessen uit de weg, rolde de fles om en ik keek ernaar en ik dacht: ‘Oh mijn God’,” aldus Renaud. De sommelier hield een zeer zeldzame fles Château Latour uit 1947 in zijn handen… “Ik denk niet dat er iemand in deze business is die niet opgewonden zou raken over een wijn als deze,” voegt Renaud toe.

De zeldzame Bordeaux zal volgende maand worden opgenomen op de nieuwe wijnkaart van Bern’s. De vraagprijs is 30.000 dollar, een recordprijs voor alles wat ooit verkocht is in het restaurant. Maar Renaud noemt het een eerlijke prijs gezien veel deskundigen geloven dat de fles waarschijnlijk voor nog heel veel meer kan worden verkocht op een veiling. Renaud vermoedt dat de fles waarschijnlijk in de jaren ‘60 is gekocht door Bern Laxer, de grondlegger van het restaurant. De zeer zeldzame wijn ligt dus al decennia lang onaangeroerd in de kelder.

Sinds het nieuws van de ontdekking heeft Bern’s al diverse aanvragen van mensen gekregen om de fles te reserveren, maar Renaud zegt dat het zal worden verkocht aan de eerste geïnteresseerde klant die komt eens de Latour op de wijnkaart is geplaatst. Hij merkt op dat wie de fles ook koopt, deze wel in het restaurant gedronken moet worden omdat Bern’s geen vergunning heeft voor de verkoop van alcoholische dranken om mee te nemen.

Er is overigens geen garantie dat de wijn in een uitstekende conditie verkeert en dus nog goed te drinken is. Maar Renaud zegt dat er niet voor de wijn hoeft te worden betaald als deze slecht is.

bron: Wannahaves.com

woensdag 5 januari 2011

Nieuwe indeling Languedoc-AOC’s

De Franse wijnwetgeving, nu al ondoorgrondelijk voor buitenstaanders, krijgt er weer een vertakking bij. Vanaf 1 januari komend jaar geldt voor Languedoc-wijnen de al eerder aangekondigde nieuwe hiërarchie. Die moet de consument een duidelijker zicht geven op de verschillende wijnkwaliteiten. De Conseil Interprofessionnel des Vins du Languedoc heeft het nieuwe stelsel nu goedgekeurd. Er komen voor de 29 AOC’s drie categorieën: AOC Languedoc, Grand Vin du Languedoc en Grand Cru du Languedoc. De indeling is gebaseerd op strikte rendementsregels, maar ook op de prijs. Het is de Conseil vooral te doen om een ‘gezonde balans’ tussen prijs en kwaliteit.

Onder de AOC Languedoc, goed 30 % van de productie, vallen de eenvoudigste wijnen die in Frankrijk dagelijks aan tafel worden gedronken. Als Grands Vins gaan voortaan door het leven: Minervois, Corbières, Saint Chinian, Malpere, Faugères, Cabardès, alle zoete muscaatwijnen, mousserende Limoux en Picpoul de Pinet. Deze wijnen vertegenwoordigen 60 % van de productie. De resterende 10 % is voor de Grands Crus du Languedoc. Daaronder vallen voornamelijk de wijnen die voorheen al dorps- of districtsnamen op het etiket mochten zetten: Minervois La Livinière, Corbières Boutenac, Saint Chinian Roquebrun, Saint Chinian Berlou, Terrasses du Larzac, Grez de Montpellier, Pic Saint Loup, Pezenas, La Clape en stille Limoux.

dinsdag 4 januari 2011

IJswijn goedkoper

Slimmeriken in de Verenigde staten hebben een manier bedacht om met minder risico en besparing op arbeidskosten een ijswijn op de markt te brengen. Voor de consument zit daar een prijsvoordeel aan van ongeveer 25 %. De wijnboeren oogsten in de herfst en leggen de druiven dan in vrieskasten, die zo zijn ingesteld dat ze als het ware de ideale buiten-omstandigheden nabootsen. Ijswijnmakers die aldus te werk gaan beweren dat hun wijn ook nog beter smaakt dan wanneer de druiven onder natuurlijke omstandigheden zijn geoogst. Jim Trezise, voorzitter van de New York Wine & Grape Federation benadrukte bij de presentatie van de nieuwe methode dat zekerheid voor de producenten het belangrijkste voordeel is. Ze hoeven niet langer ’s morgens om vijf uur een ploeg de wijngaard in te sturen met het risico, dat de druiven toch net niet de juiste oogsttemperatuur hadden

maandag 3 januari 2011

Eerste ijswijn in mei

In mei volgend jaar kun je de eerste Nederlandse ijswijn sinds mensenheugenis drinken. Hij komt van de Johanniter-druif die het in ons klimaat aardig doet. De bevroren druiven zijn geplukt in wijngaard Domein Hof in Dieren, de grootste ommuurde wijngaard van ons land. Op 2 hectare staan daar zo’n 6000 stokken. Na eerste persing bleek dat een hoog suikergehalte en frisse zuren de dessertwijn gaan karakteriseren, aldus wijnmaker Joep Cretier. Over de prijs van de ijswijn is nog niets bekend gemaakt.

Bron: Biojournaal

zondag 2 januari 2011

Wat een wijngaard kost

Er zijn toplokaties in Frankrijk waar voor een hectare wijngaard een miljoen euro moet worden betaald. En in de Bordelais proberen ze in sommige dorpen zelfs onroerend goed te slopen om het terrein maar als wijngaard in gebruik te kunnen nemen. Maar er zijn ook gebieden waar de prijzen dalen. De Languedoc bijvoorbeeld. Niet voor niets zijn daar zojuist de wijnen ingedeeld in de categorieën gewone AOC, grand Vin en Grand Cru. Op de website Safer Languedoc-Roussillon wordt een actueel overzicht van de wijngaardprijzen tot 2010 gegeven. Wie gespecificeerde cijfers wil drukt onderaan op ‘prix des vignes’ en ziet dat wijngaarden in het dorp Pic Saint Loup het duurste zijn: 38.000 euro per hectare.