zaterdag 8 januari 2011

Hubrecht Duijker noemt zich voortaan 'vinpressionist'

Hubrecht Duijker: 'vinpressionist' Hubrecht Duijker heeft als voornemen om zichzelf voortaan 'vinpressionist' te noemen in plaats van 'wijnschrijver'. ‘Immers, met woorden schilder ik impressies van wijnen, wijnstreken en wijnbouwers. De term is ook zwieriger, kleurrijker, origineler, treffender dan die van wijnschrijver - en meteen internationaal. Bovendien, maar dit terzijde, ben ik een groot bewonderaar van Monet, Renoir en de andere impressionisten. Zou het trouwens niet leuk zijn als de gezamenlijke wijnpublicisten zich 'de vinpressionisten' gaan noemen?’

Zo'n veertig jaar geleden bedacht Hubrecht voor zijn beroep het begrip ‘wijnschrijver’ en in 1974 introduceerde hij het -inmiddels door Van Dale opgenomen- woord ‘vinoloog’.

Naast zijn lang lopende wijncolumn in Het Financieele Dagblad is Hubrecht Duijker druk doende met zijn maandelijks geactualiseerde website www.hubrechtduijker.com. Deze werd in 2010 zo’n 2,5 miljoen keer bezocht, twee à drie keer zoveel als in 2007 (het eerste volledige beginjaar). Via deze site werd, in samenwerking met By the Grape, onder andere de protestactie tegen de ‘bubbeltaks’ (de buitensporig hoge accijns op vol mousserende wijnen) gestart, wat resulteerde in een officiële bubbelpetitie.

Hubrechts recentste boek, De Duizend van Duijker, ontving onlangs van de internationale organisatie Gourmand World Awards de distinctie ‘Beste Nederlandse wijnboek’. Dit betekent tegelijk dat het meedingt naar de titel ‘Beste wijnboek ter wereld’. Het winnende wijnboek wordt begin maart bekend gemaakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten